כוחה המרפא של המוסיקה

טיפול במוסיקה יכול להתאים לכל מתעניין בכל גיל ואין צורך בידע מוסיקלי. בכל אחד מאתנו קיים "ילד המוסיקה" (music child) שמאזין למוסיקה, נהנה לשיר, לנגן ולהשמיע את עצמו. "ילד המוסיקה" נולד עם הבכי הראשון ועוד לפני התפתחות השפה הוא לומד להשתמש בצלילים כדי לתקשר עם העולם. הנגינה בטיפול במוסיקה היא למעשה חזרה לאותו מרחב צלילי ספונטני המאפשר ביטוי ומשחק בתקשורת הבינאישית הקרובה. בנוסף להיותה בסיס תקשורתי, המוסיקה משפיעה על רבדים רבים באדם החל מהרובד הפיזיולוגי, המוטורי, הקוגניטיבי ואף הרגשי, הנפשי והחברתי.
טיפול במוסיקה הוא הזדמנות עבור האדם לעשות "סדר בנפשו" ולהכיר את עולמו הפנימי: מחשבות, רגשות, חלומות, קשיים, קונפליקטים ועוד. זוהי המסגרת לכוון את הכלים, החולשות והכוחות ולחזור לתחושת חיוניות, בחירה ושליטה. הטיפול כולל בין השאר שימוש באלתור קולי וכלי, האזנה למוסיקה, כתיבת שירים, דמיון מודרך וכן שימוש במדיומים נוספים כמו תנועה, דרמה וכד'. הטיפול מתאים גם לילדים המתמודדים עם אתגרים בשפה והתקשורת כמו סלקטיב מיוטיזם, אוטיזם, וכד'. ילדים המתמודדים עם אתגרים בתחום הרגשי כמו חוסר ביטחון עצמי, דימוי עצמי שלילי, מצב רוח שלילי, חרדות, קושי ביצירת קשרים חברתיים וכד'. וכן ילדים עם בעיות בהתנהגות וחשיבה כמו הימנעות, חוסר גמישות, אימפולסיביות, שתלטנות, חוסר ארגון פנימי, קשיים בתפקודי הקשב והריכוז, קשיי הסתגלות ועוד.
אז איך זה עובד?
מתכונת העבודה הטיפולית כוללת לרוב פגישה אחת לשבוע למשך 45-50 דקות בחדר טיפולים הכולל כלי נגינה ואמצעים נוספים. לחלק מהמטופלים ניתנת הכוונה והבניה באיזו פעילות לבחור ובאיזה כלי נגינה לנגן. דרך התנהלות המטופל בחדר ובחירותיו המוזיקליות והלא- מוזיקליות, הוא לומד על עצמו. אופן התקשורת המוסיקלית באלתור המשותף מספר על צורת התקשורת בה הוא משתמש ביחסיו עם הסובבים אותו. כאן נכנסים מושגים כמו העברה, השלכה מעולם הפסיכולוגיה.
כמו כל טיפול נפשי זהו טיפול המתפרש על תקופת זמן ארוכה בדרך כלל מספר חודשים וישנה חשיבות רבה לשמירה על רצף ועקביות . במקביל לטיפול בילדים נעשית עבודה עם המערכת ההורית והמשפחתית. מעבר לפגישות ייעוץ והדרכה עם ההורים, הטיפול יכול לכלול מפגשים דיאדים, הורה-ילד , אשר מתמקדים בחיזוק הקשר בין השניים.